Sposób przygotowania:
Łosoś podawany z ravioli z łososiem
Łososia oczyszczamy, usuwamy skórkę, usuwamy ości, dzielimy na porcje: 2/3 i 1/3. 1/3 odkładamy do ravioli, 2/3 podamy w formie pieczonej.
Część łososia przeznaczoną do ravioli przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną, podsmażamy na patelni lub pieczemy 15 min. w 200 st. C, kroimy na kawałki. Szpinak myjemy, osuszamy. Cebulę i czosnek skroimy drobno, podsmażany na oliwie, dodajemy szpinak, dusimy, dodajemy ser ricotta oraz kawałki łososia, farsz doprawiamy solą, pieprzem i chili.
2/3 łososia oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny.
Siekamy 2 ząbki czosnku, połowę tego łączymy z masłem, robiąc masełko czosnkowe, pozostały czosnek wbijamy w porcję łososia. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na porcji ryby masło czosnkowe, całość posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w folii w piekarniku ok. 20 min. w temp. 190 st. C.
Robimy ciasto na ravioli: mąkę przesiewamy, dodajemy odrobinę soli, robimy dołek, w którym umieszczamy jajko oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, dodając wodę i oliwę, wałkujemy na 2 płaty. Na jeden z płatów nakładamy farsz (tak, aby można było zrobić pierożki w formie prostokątów), przykrywamy drugim płatem, dociskamy, wycinamy ravioli, brzegi doklejamy widelcem . Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 4 min. Ravioli można podsmażyć przed podaniem.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Łososia oraz ravioli wykładamy na talerz. Na ravioli wykładamy cebulkę, posypujemy startym serem żółtym, podajemy z upieczonym łososiem i ulubioną sałatką.
Część łososia przeznaczoną do ravioli przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną, podsmażamy na patelni lub pieczemy 15 min. w 200 st. C, kroimy na kawałki. Szpinak myjemy, osuszamy. Cebulę i czosnek skroimy drobno, podsmażany na oliwie, dodajemy szpinak, dusimy, dodajemy ser ricotta oraz kawałki łososia, farsz doprawiamy solą, pieprzem i chili.
2/3 łososia oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny.
Siekamy 2 ząbki czosnku, połowę tego łączymy z masłem, robiąc masełko czosnkowe, pozostały czosnek wbijamy w porcję łososia. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na porcji ryby masło czosnkowe, całość posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w folii w piekarniku ok. 20 min. w temp. 190 st. C.
Robimy ciasto na ravioli: mąkę przesiewamy, dodajemy odrobinę soli, robimy dołek, w którym umieszczamy jajko oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, dodając wodę i oliwę, wałkujemy na 2 płaty. Na jeden z płatów nakładamy farsz (tak, aby można było zrobić pierożki w formie prostokątów), przykrywamy drugim płatem, dociskamy, wycinamy ravioli, brzegi doklejamy widelcem . Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 4 min. Ravioli można podsmażyć przed podaniem.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Łososia oraz ravioli wykładamy na talerz. Na ravioli wykładamy cebulkę, posypujemy startym serem żółtym, podajemy z upieczonym łososiem i ulubioną sałatką.