marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kolorowe szaszłyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sezon grillowy trwa nadal, toteż przyjęcia nie ustają,pomysłów na potrawy z grilla nie ubywa. Najczęściej prym wiodą szaszłyki z mięs,warzyw,grzybów. a nawet owoców.

Kolorowe szaszłyki

Składniki:

Kolorowe szaszłyki

 

  • 2 opakowania parówek"Berlinki",
  • 1 pierś indycza lub z kurczaka,
  • 4 duże kolby kukurydzy,
  • 35 dag.dużych pieczarek,
  • sos "Tysiąca wysp", barbecue lub ketchup pikantny,
  • przyprawa do grilla"Kamis",
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • suszone i roztarte zioła,np.szałwia,tymianek,estragon
  • oliwa vineagrete,
  • węgiel drzewny na podpałkę,
  • tacki aluminiowe na grilla,
  • szpadki metalowe lub z patyczków.

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki
Pierś opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć tłuste skórki i pokroić na paski lub kawałki, parówki wypakować i również pokroić na kawałki, pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Z kolb usunąć liście,a kukurydze pokroić a kilkanaście średnich kawałków. Wszystko to nabić kolejno i na przemian na szpadki metalowe. jeśli się będzie używało drewnianych długich patyczków po wacie cukrowej, to trzeba zanurzyć każde z nich we wrzątku, aby się nie popaliły podczas grillowania potrawy. Szaszłyki obtoczyć w marynacie ziołowej i posypać przyprawą do grilla przed opiekaniem. Grill rozpalić na pół godziny przed grillowanie, chyba że się ma elektryczny w domu. Szaszłyki układać na tackach aluminiowych po trzy sztuki na jednej z nich. Grillować z 20 min. a potem zestawić tacki na bok lub zdjąć z nich szaszłyki na talerze. Spożywać z sosami lub ketchupem.