jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kolorowy mazurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Mazurek jak najbardziej odpowiada jego tradycyjnej definicji, czyli jest słodki i kruchy. Ciasto oczywiście rozeszło się błyskawicznie, a miało być ozdobą Wielkanocnego stołu:).

Kolorowy mazurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowy mazurek

CIASTO

  • 35 dag mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYPEŁNIENIE:

  • 10 dag masła,
  • 2 łyżki śmietanki,
  • 3 białe czekolady (300 gram razem),
  • ok 330 gam kolorowych kandyzowanych owoców

Sposób przygotowania:

Kolorowy mazurek

ETAP 1

Kolorowy mazurek
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,8 cm.

ETAP 2

Kolorowy mazurek
Ciastem wykładamy dno tortownicy. Wykonujemy ozdobny brzeg

Wycinamy z niego kształt jajka i wykładamy nim dno tortownicy. Z pozostałej części ciasta wykonujemy wyższy brzeg mazurka. Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C.

ETAP 3

Kolorowy mazurek

Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy

ETAP 4

Kolorowy mazurek
Rozpuszczamy składniki polewy i łączymy je z owocami

WYKOŃCZENIE: Masło, połamaną czekoladę i śmietanki umieszczamy w garnku. Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do płynnej masy czekoladowej wsypujemy owoce kandyzowane.

ETAP 5

Kolorowy mazurek
Przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto

Całość mieszamy i wykładamy na kruche ciasto. Mazurek pozostawiamy do momentu jak czekoladowy wierzch zastygnie i można się częstować.