monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Książka Kucharska: Mazurek - najlepsze przepisy

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To mój pierwszy mazurek, więc nawet nie jestem na 100 % pewna czy to mazurek czy wariacja na temat mazurka ale jedno jest pewne jest przepyszny i dziewczynkom bardzo się podobał,że taki kolorowy:) Was też serdecznie zapraszam:))

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g margaryny tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • Masa budyniowa:
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g margaryny tortowej
  • 100 g cukru
  • Bita śmietana:
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawałki margaryny. Posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę i wyrabiać ciasto. Gdy jest za sypie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, nakłuć widelcem. Piec w 180 st około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Masa budyniowa: Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i uprażyć aż delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia, ostudzić. Z 250 ml mleka odlać 50 ml a resztę wlać do garnka i zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do wrzącego mleka. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę. Następnie partiami dodawać zimny budyń i jabłka. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na całą powierzchnię kruchego ciasta i odłożyć na 2 godziny do lodówki. Bita śmietana: DO miski przelać kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej syrop malinowy i wymieszać. Ostatnią zostawić białą, Udekorować za pomocą szprycy w dowolny sposób. Smacznego!
Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną
mazurek w przekroju smaczny delikatny wiosenny
Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną
ciasto wyłożyć do tortownicy i nakłuć widelcem
Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną
margaryne utrzeć z cukrem na puszysty krem