Sposób przygotowania:
Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawałki margaryny. Posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę i wyrabiać ciasto. Gdy jest za sypie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, nakłuć widelcem. Piec w 180 st około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Masa budyniowa: Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i uprażyć aż delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia, ostudzić. Z 250 ml mleka odlać 50 ml a resztę wlać do garnka i zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do wrzącego mleka. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę. Następnie partiami dodawać zimny budyń i jabłka. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na całą powierzchnię kruchego ciasta i odłożyć na 2 godziny do lodówki. Bita śmietana: DO miski przelać kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej syrop malinowy i wymieszać. Ostatnią zostawić białą, Udekorować za pomocą szprycy w dowolny sposób. Smacznego!
jaNina
monikaT83
kołczu
monikaT83