iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mazurek orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię mazurki, dlatego nawet kilka razy w roku piekę to ciasto. Jest bardzo proste w wykonaniu. Można kruchy spód przygotować dużo wcześniej.

Mazurek orzechowy

Składniki:

Mazurek orzechowy

 

  • Szklanka mąki krupczatki,
  • połowa kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 żółtko.
  • Składniki na masę:
  • 5 białek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru+ 1/2 szklanki na lukier,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowy
Składniki zagniatamy i ciasto odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na blasze i pieczemy 10 min w temp. 170 stopni. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy orzechy oraz sparzone rodzynki, mieszamy wykładamy na ciasto i zapiekamy 20 min. w temp. 160 stopni. Następnie studzimy i dekorujemy na kolorowo zabarwionym lukrem lub polewą czekoladową.