lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek Kajmakowy wg lalunia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny wyszedł mazurek polecam :)

Mazurek Kajmakowy wg lalunia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek Kajmakowy wg lalunia

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 200 g cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu 1 opakowanie
  • Masa na mazurek:
  • powidła śliwkowe 150 gram
  • masa krówko-wa kajmakowa,
  • migdały listki jak ja to mówię na jedną cześć mazurka, masa kajmakowa idzie na druga

Sposób przygotowania:

Mazurek Kajmakowy wg lalunia
Na stolnice wsypałam mąkę zrobiłam wgłębienie wbiłam żółtka dodałam cukier i cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu proszek do pieczenia i margarynę .Zagniotłam szybko ciasto. Na blaszkę położyłam papier do pieczenia i na to wyłożyłam ciasto widelcem robiłam dziurki aby lepiej upiekło się pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu polukrowałam boki mazurka i środek i posypałam posypką kolorową. Jeden bok posmarowałam powidłami i posypałam migdałami płatkami . Drugą część posmarowałam kajmakiem gotowym połowę puszki i zrobiłam napis Alleluja na kolorowo.
Mazurek Kajmakowy wg lalunia
Upiekłam spód czyli ciasto kruche na mazurka
Mazurek Kajmakowy wg lalunia
Ranty mazurka i środek posmarowałąm lukrem pomarańczowym
Mazurek Kajmakowy wg lalunia
Do jednej części ddodalam powidła tak 100 gram wystarczy moze 150