Justyna Vicky S.

Justyna Vicky S.

Kucharz
[Przepisów: 14]

Kolorowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tęczowy sernik jest przysmakiem mojego synka

Kolorowy sernik na zimno

Składniki:

Kolorowy sernik na zimno

 

  • 75 dkg sera białego
  • 3/4 kostki masła
  • 4 opakowania galaretek o kontrastowych kolorach
  • 3 łyżki cukru
  • herbatniki do wyłożenia tortownicy
  • dowolne owoce np brzoskwinie, banany, pomarańcze, do ułożenia na wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy sernik na zimno
Ser i masło podzielić na trzy porcje. W trzech naczyniach rozpuścić po jednej galaretce, zmniejszając o połowę podana ilość wody i dodając do każdej łyżkę stołową cukru. Ser utrzeć z masłem, powoli wlewać przestudzoną galaretkę. Na wyłożone herbatnikami dno tortownicy wylać przygotowaną masę i odstawić do stężenia. W taki sam sposób przygotować kolejne dwie warstwy serowe. Po zastygnięciu warstw serowych na wierzchu ułożyć owoce i zalać przestudzoną galaretką Uwaga: Kolejno wylewane warstwy sera powinny wylewane na zestaloną masę serową, otrzymamy wówczas sernik o czystych barwach.