Sposób przygotowania:
Kolorowy talerz z przekąskami wg Elfi
Plaster arbuza kroję na kawałki i układam na środeczku. Wszystkie liście sałaty dokładnie myję, osuszam i układam je na przemian na talerzu aby przykryły cały. Kromki chleba kroje na pół i każdą połówkę smaruje cienko masłem. Układam je na salacie w koło talerza na samym brzegu. Każdy plasterek sera i szynki zawijam w rulonik i kładę na przemian na chlebkach. Jajka gotuje na twardo, studzę i obieram po czym kroję na ćwiartki lub pół ćwiartki. Tak pokrojona jajka układam losowo na wybranych przez siebie chlebkach. Na każdą kanapkę z jajkiem kładę odrobinkę majonezu. Pomidora i ogórka obieram i kroję w cienkie pół plasterki i następnie ozdabiam nim kanapki. Truskawki ozdobnie wciskam między kanapki. Kilka rzodkiewek kroję w plasterki i układam po całym talerzu a z reszty rzodkiewek i śliwek wycinam proste kwiatki i również rozrzucam na talerzu. W niektóre ruloniki sera i szynki wkładam pietruszkę do ozdoby. Z marchewek wycinam spiralki specjalnym nożykiem, ale jeśli takiego nie macie możecie zastąpić marchew innym warzywkiem lub owocem. Cały talerz musi być bardzo kolorowy a każda kanapeczka pełna smakowitości.