Sposób przygotowania:
Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymiPrzygotowanie kaszy jaglanej
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od dokładnego przepłukania kaszy na sitku pod bieżącą wodą.
W dość dużym garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy przepłukaną kaszę, masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii oraz pustą laskę wanilii.
Kaszę gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu.
Z kaszy usuwamy pustą laskę wanilii. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta
Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka.
Białka ubite na sztywną pianę delikatnie wmieszamy do ciasta.
Całość dokładnie mieszamy.
Pieczenie ciasta
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C.
Masę przekładamy do formy do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie wyrównujemy.
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut.
Przygotowanie dekoracji
Na początek przygotowujemy salsę z owoców leśnych. W garnuszku lub na patelni gotujemy owoce leśne z odrobiną wody, ciągle mieszając.
Do zagęszczenia salsy możemy wykorzystać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Salsę odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie miksujemy serek z cukrem pudrem.
Dekoracja ciasta
Ciasto delikatnie smarujemy kremem a wierzch dekorujemy salsą z leśnych owoców.
Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.