SUPERPRZEPIS

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi

Waniliowe ciasto z kaszą jaglaną udekorowane kremowym serkiem i salsą z owoców leśnych jest lekką słodkością, nie zawierającą mąki.

Składniki:

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi

Ciasto

Dekoracja

  • 300 g serka typu philadelphia
  • 400 g owoców leśnych
  • 50 g cukru pudru
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi

Przygotowanie kaszy jaglanej

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi
Kaszę gotujemy do momentu, aż wchłonie płyn.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od dokładnego przepłukania kaszy na sitku pod bieżącą wodą.

W dość dużym garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy przepłukaną kaszę, masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii oraz pustą laskę wanilii.

Kaszę gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu.

Z kaszy usuwamy pustą laskę wanilii. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi
Cukier trzcinowy możemy zastąpić białym lub ksylitolem.

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka.

Białka ubite na sztywną pianę delikatnie wmieszamy do ciasta.

Całość dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C.

Masę przekładamy do formy do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie wyrównujemy.

Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut.

Przygotowanie dekoracji

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi

Na początek przygotowujemy salsę z owoców leśnych. W garnuszku lub na patelni gotujemy owoce leśne z odrobiną wody, ciągle mieszając.

Do zagęszczenia salsy możemy wykorzystać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Salsę odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie miksujemy serek z cukrem pudrem.

Dekoracja ciasta

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi
Dla dodatkowego koloru ciasto możemy ozdobić listkami świeżej mięty.

Ciasto delikatnie smarujemy kremem a wierzch dekorujemy salsą z leśnych owoców.
Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.