Sposób przygotowania:
Letni serniczek na zimno z owocami leśnymiPrzygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając utrwalić je cukrem, następnie ubijać dodając po 1 żółtku. Gdy masa jajeczna jest dobrze ubita mieszamy ją delikatnie z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy śr. 26 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez 30 -35 min. Po upieczeniu wyjmujemy z formy. studzimy i przekrawamy na pół.
Na spód tortownicy dajemy wystudzony spód biszkopta. Smarujemy cienką warstwą owoców deserowych z czarnej jagody.
przygotowanie masy serowej i wykończenie tortu:
Niebieskie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Serek z wiaderka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Łączymy serek z tężejącą galaretką.
Do masy serowej dodajemy świeże jagody. Tężejącą masę serową wylewamy do tortownicy na posmarowany biszkopt. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy. Wierzch biszkoptu smarujemy cienko owocami deserowymi czarnej jagody ze słoiczka. Układamy na posmarowanym biszkopcie dekoracyjnie świeże maliny, jagody, jeżyny tworząc pierścienie.
Całość zalewamy tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 3 szkl. gorącej wody.
Torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.