Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 356]

Letni serniczek na zimno z owocami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Letni torcik na zimno z mnóstwem owoców leśnych: jagodami, malinami i jeżynami oraz galaretką. Wprost idealny na upalne dni.

Letni serniczek na zimno z owocami leśnymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Letni serniczek na zimno z owocami leśnymi

na biszkopt :

na masę serową :

  • 80 dag sera mielonego (z wiaderka)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 galaretki niebieskie
  • 30 dag jagód
  • dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka owoców deserowych z czarnej jagody

na wierzch :

  • 3 galaretki cytrynowe
  • świeże maliny, jagody lub borówki, jeżyny na obłożenie tortu

Sposób przygotowania:

Letni serniczek na zimno z owocami leśnymi

Przygotowanie biszkoptu:

Letni serniczek na zimno z owocami leśnymi
Spód biszkoptu smarujemy cienko owocami czarnej jagody ze słoiczka

Białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając utrwalić je cukrem, następnie ubijać dodając po 1 żółtku. Gdy masa jajeczna jest dobrze ubita mieszamy ją delikatnie z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy śr. 26 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez 30 -35 min. Po upieczeniu wyjmujemy z formy. studzimy i przekrawamy na pół.
Na spód tortownicy dajemy wystudzony spód biszkopta. Smarujemy cienką warstwą owoców deserowych z czarnej jagody.

przygotowanie masy serowej i wykończenie tortu:

Letni serniczek na zimno z owocami leśnymi
Na wierzchu posmarowanego biszkoptu układamy pierścienie z owoców leśnych

Niebieskie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Serek z wiaderka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Łączymy serek z tężejącą galaretką.
Do masy serowej dodajemy świeże jagody. Tężejącą masę serową wylewamy do tortownicy na posmarowany biszkopt. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy. Wierzch biszkoptu smarujemy cienko owocami deserowymi czarnej jagody ze słoiczka. Układamy na posmarowanym biszkopcie dekoracyjnie świeże maliny, jagody, jeżyny tworząc pierścienie.
Całość zalewamy tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 3 szkl. gorącej wody.
Torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.