SUPERPRZEPIS

Kolorowy tort biszkoptowy

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kolorowy tort biszkoptowy

Ten tort wywołał ogromne uśmiechy na twarzach mojej rodzinki :)

Składniki:

Kolorowy tort biszkoptowy

 

  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • barwniki spożywcze : żółty i czerwony
  • 300 ml mleka
  • Krem waniliowy Gellwe
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Kolorowy tort biszkoptowy
Jajka wbijamy do wysokiej miski. Ubijamy na puszystą pianę dodając stopniowo cukier. Gdy jajka będą ubite dodajemy po kolei proszek do pieczenia i mąkę pszenną i delikatnie mieszamy trzepaczką, tak aby nie było grudek. Tak samo postępujemy z drugą mąką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Przelałam je do jednakowych miseczek i do każdej miseczki dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i delikatnie mieszamy. Blaszkę nacieramy tłuszczem i nakładamy po jednej porcji ciasta. Pieczemy w 180 C około 10-15 minut. Trzeba sprawdzić wykałaczką. jeśli będzie sucha, to ciasto jest gotowe. Pieczemy tak po kolei każdą porcję. Mieszankę krem waniliowy ubijamy z mlekiem. Układamy po kolei warstwy biszkoptu i smarujemy kremem każdą warstwę. Cały tort smarujemy pozostałym kremem i posypujemy kolorową posypką.