Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Kompot gruszkowy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kompoty własnej roboty na zimę

Kompot gruszkowy ze śliwkami

Składniki:

Kompot gruszkowy ze śliwkami

 

  • cukier -500 g
  • woda -1,5 l
  • kwasek cytrynowy
  • mirabelki -1 kg
  • gruszki twarde -2 kg

Sposób przygotowania:

Kompot gruszkowy ze śliwkami
Gruszki obrać ,umyć, osączyć, pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i włożyć do wody wymieszanej z kwaskiem cytrynowym,aby nie ściemniały. Mirabelki umyć, osączyć, wydrylować. Do garnka wlać wodę,dodać cukier, zagotować. Następnie wrzucić do syropu mirabelki i gruszki,odstawić na kilka minut. Po tym czasie owoce przełożyć do wyparzonych słoików,zalać syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok.30 minut.