Sposób przygotowania:
Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami
Rabarbar rozmroziłam, przełożyłam do rondla (świeży rabarbar należy umyć, ewentualnie obrać z twardych włókien i pokroić w 2-3 centrymetrowe kawałki). Jabłka umyłam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroiłam na 4-5 kawałków. Dołożyłam je do rabarbaru. Owoce zalałam przefiltrowaną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam cukier wanilinowy i goździki, a następnie zmniejszyłam płomień do minimum i gotowałam do momentu, aż jabłka były miękkie, ale nie rozpadały się. Dosłodziłam do smaku. Kompot odstawiłam do przestudzenia. Przecedziłam go przez bardzo gęste sito, rozlałam do szerszych szklanek i do każdej szklanki włożyłam po kilka kawałków jabłek, oczyszczonych z rozgotowanego rabarbaru.
zbysiowa
gosia56
edytaha
mysza75
edytaha
Masz rację Madziu, unikam jak mogę kupnych napojów, bo przerażają mnie te wszystkie "E", które w sobie zawierają