edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 987]

Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kompot rabarbarowo-jabłkowy z aromatem wanilii i goździków

Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami

 

  • 45 dag rabarbaru – u mnie mrożony
  • 40 dag jabłek (2 szt.)
  • 2 litry i 1 szklanka wody
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 goździki
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami
Rabarbar rozmroziłam, przełożyłam do rondla (świeży rabarbar należy umyć, ewentualnie obrać z twardych włókien i pokroić w 2-3 centrymetrowe kawałki). Jabłka umyłam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroiłam na 4-5 kawałków. Dołożyłam je do rabarbaru. Owoce zalałam przefiltrowaną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam cukier wanilinowy i goździki, a następnie zmniejszyłam płomień do minimum i gotowałam do momentu, aż jabłka były miękkie, ale nie rozpadały się. Dosłodziłam do smaku. Kompot odstawiłam do przestudzenia. Przecedziłam go przez bardzo gęste sito, rozlałam do szerszych szklanek i do każdej szklanki włożyłam po kilka kawałków jabłek, oczyszczonych z rozgotowanego rabarbaru.
Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami
Przygotowane owoce zalałam zimną przefiltrowaną wodą.