petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kompot z gruszek wg petronelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny, kompot z gruszek nie taki zwyczajny

Kompot z gruszek wg petronelli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z gruszek wg petronelli

 

  • szklanki wody, 40 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, sok z połowy cytryny, kilka goździków

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek wg petronelli
Z wody, cukru i cukru waniliowego przygotowac syrop. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i natychmiast włozyć do syropu. Gotować przez 30 minut na małym ogniu. Przed końcem gotowania wlać sok z cytryny. Gruszki wyjąć z syropu, przełozyć do słoików, do każdego słoika dodać 2-3 goździki. Syrop przecedzić, gorącym zalac gruszki. Słoiki wstawić do ciepłej wody, posteryzowac około 20 min:)
Kompot z gruszek wg petronelli
polecam pzrepis dała mi go moja babcia, która gotuje wysmienicie