Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Kompot z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zrobienie kompotu na zimę jest bardzo proste, a mirabelki można darmo zdobyć od zaprzyjaźnionej osoby lub zerwać z drzew rosnących na polanach i przy polnych ścieżkach.

Kompot z mirabelek

Składniki:

Kompot z mirabelek

 

Sposób przygotowania:

Kompot z mirabelek
Owoce opłukać i oberwać ogonki. Włożyć mirabelki do wymytych zakręcanych słoików, lekkko ucisnąć. Wsypać cukier, potrząsnąć słojem, żeby cukier wszedł w przerwy między śliwkami.

Do każdego słoika wlać łyżkę wody. Zakręcić słoj i pasteryzować około pół godziny.

Wyjąć słoiczki i postawić do góry dnem do czasu wystudzenia. 

Tagi:

kompot