bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Kompot z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Latem staram się robić kompoty z różnych owoców, ten z mirabelek bardzo mi smakuje, jest lekko orzeźwiający.

Kompot z mirabelek

Składniki:

Kompot z mirabelek

 

 

  • 5 łyżek cukru na słoik 0,7 l.

 

  • woda przegotowana gorąca

Sposób przygotowania:

Kompot z mirabelek
Mirabelki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą, układamy do umytych i wyparzonych słoików, wsypujemy po 5 łyżek cukru. Każdy słoik zalewamy gorącą wodą, do 3/4 wysokości słoika, zakręcamy.

Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania, wyjmujemy i ustawiamy słoiki do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia. 

Tagi:

kompot