Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kompot ze śliwek 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sezon na śliwki czas zacząć.

Kompot ze śliwek 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot ze śliwek 6

 

  • 4 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru na słoik
  • ok 3 litry wody

Sposób przygotowania:

Kompot ze śliwek 6
Śliwki dokładanie myjemy i odkładamy takie, które wzbudzają nasze wątpliwości. Te wykorzystane przeze mnie mają ciemne "ślady" po opadach gradu, jeśli jednak widzimy jakieś zbrązowienia, lepiej odłożyć takie śliwki. Następnie śliwki przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodajemy cukier, po około 2 łyżki. Zalewamy owoce wodą i szczelnie zakręcamy. Tak przygotowane kompoty pasteryzujemy przez kilka minut w garnku, zanurzając je w wodzie na 3/4 wysokości. Po pasteryzowaniu odstawiamy pokrywką w dół, aż do przestudzenia.
Kompot ze śliwek 6
Śliwki dokładanie przeglądamy odkładajac nadpsute.
Kompot ze śliwek 6
Czyste śliwki przekładamy do wyparzonych słoików.
Kompot ze śliwek 6
Do śliwek dodajemy po około 2 łyżki cukru.
Kompot ze śliwek 6
Owoce zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy.