Sposób przygotowania:
Marynowane pieczarki
Pieczarki dokładnie oczyścić. Pieczarki powinny być młode, jędrne, małe z nierozwiniętymi kapeluszami. Większe sztuki można przekroić na pół. Obgotować 5 minut we wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu i osączyć na sicie.
Składniki zalewy zagotować. Na dno każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu i gorczycy, liść laurowy i plaster cebuli. Następnie do słoika włożyć obgotowane pieczarki. Zalać zalewą.
Słoiki zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Składniki zalewy zagotować. Na dno każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu i gorczycy, liść laurowy i plaster cebuli. Następnie do słoika włożyć obgotowane pieczarki. Zalać zalewą.
Słoiki zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.