migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Marynowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe marynowane pieczarki. Idealne do sałatek, jako dodatek do kanapek czy obiadu lub jako zakąska.

Marynowane pieczarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane pieczarki

składniki

  • ok 3 kg małych świeżych i jędrnych pieczarek

 

  • do każdego słoika:
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu, 1 listek laurowy, pół łyżeczki gorczycy, plaster cebuli

zalewa

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Marynowane pieczarki
Pieczarki dokładnie oczyścić. Pieczarki powinny być młode, jędrne, małe z nierozwiniętymi kapeluszami. Większe sztuki można przekroić na pół. Obgotować 5 minut we wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu i osączyć na sicie.

Składniki zalewy zagotować. Na dno każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu i gorczycy, liść laurowy i plaster cebuli. Następnie do słoika włożyć obgotowane pieczarki. Zalać zalewą.

Słoiki zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Marynowane pieczarki
Pieczarki dokładnie oczyścić. Pieczarki powinny być młode, jędrne, małe z nierozwiniętymi kapeluszami. Większe sztuki można przekroić na pół.
Marynowane pieczarki
Obgotować 5 minut we wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu i osączyć na sicie.
Marynowane pieczarki
Na dno każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu i gorczycy, liść laurowy i plaster cebuli.
Marynowane pieczarki
Następnie do słoika włożyć obgotowane pieczarki. Zalać zalewą. Słoiki zakręcić.