Sposób przygotowania:
Konfitura ananasowa
Obrany ze skóry ananas pokroić na cienkie plasterki, usuwając zdrewniały środek. Zagotować syrop z cukru i wody w dużym płaskim rondlu, włożyć do syropu plastry ananasa, raz zagotować, odstawić do następnego dnia. Powtórzyć to jeszcze raz i trzeciego dnia odcedzić krążki ananasa, syrop przelać przez gęste nylonowe sito, zagotować, włożyć ananasy, dosmażyć konfiturę na wolniutkim ogniu, aż ananasy będą przejrzyste. Układać delikatnie krążki ananasa w słoikach, zalewać syropem, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Wodziu
Rozczarowałem się tym przepisem - tyle pracy, ananasów i do kitu !
Po trzecim zagotowaniu piękny zapach i wygląd -trzeba było ładować do słoików !
Jak tylko trochę wg Twojego przepisu"dosmażyłem" to mam beznadziejny smak i zapach nędznego cukrowego syropu- ani śladu cudownego ananasa .
Kiedyś już próbowałem wg swojego pomysłu z takim samym rezultatem - już wiem:
w przypadku ananasa dłuższe gotowanie to zbrodnia !
Wybacz, ale czy korzystałaś z tego przepisu ?
Ela Dz
Obrałam, pokroiłam na drobne kawałki podlałam wodą i gotowałam na bardzo wolnym ogniu, co jakiś czas podlewałam wodą. Jak cząstki zmiękły dodałam cukier i ciągle mieszając gotowałam jakieś 5 min. Następnie zmiksowałam ostateczne smakowanie i do słoików. Pasteryzowałam dobre 10 min. Było gęste, ananasowe dżemidło :P