jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Konfitura ananasowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wspaniała konfitura ananasowa do przekładania ciasta

Konfitura ananasowa

Składniki:

Konfitura ananasowa

 

  • 1 kg świeżego ananasa
  • 2 kg cukru
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Konfitura ananasowa
Obrany ze skóry ananas pokroić na cienkie plasterki, usuwając zdrewniały środek. Zagotować syrop z cukru i wody w dużym płaskim rondlu, włożyć do syropu plastry ananasa, raz zagotować, odstawić do następnego dnia. Powtórzyć to jeszcze raz i trzeciego dnia odcedzić krążki ananasa, syrop przelać przez gęste nylonowe sito, zagotować, włożyć ananasy, dosmażyć konfiturę na wolniutkim ogniu, aż ananasy będą przejrzyste. Układać delikatnie krążki ananasa w słoikach, zalewać syropem, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.