lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Konfitura borówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Konfitura borówkowa na czas zimowy

Konfitura borówkowa

Składniki:

Konfitura borówkowa

 

  • 1 kg borówek
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie żel fixu

 

Sposób przygotowania:

Konfitura borówkowa
Borówki umyj, w razie konieczności przebież i wymieszaj z cukrem.Odstaw na parę godzin w lekko nasłonecznione miejsce i od czasu do czasu przemieszaj.Gdy powstanie sok przesyp owoce do garnka, wsyp żel fix i zagotuj.Od momentu gdy owoce zaczną sie gotować gotuj je przez 3 minuty, ciągle mieszając aby nie przywarły do dna garnka.Gorące wkładaj do wyparzonych słoików które szczelnie zamknięte odstaw do góry dnem do wystudzenia.