PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Konfitura pomarańczowo - marchewkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjna konfitura pomarańczowo - marchewkowa z orzechami nerkowca, przepyszna!

Konfitura pomarańczowo - marchewkowa

Składniki:

Konfitura pomarańczowo - marchewkowa

 

  • 4-5 pomarańczy
  • 500 g marchwi
  • 3 łyżki solonych orzechów nerkowca
  • szklanka wody
  • 1 Żelfix 2:1 Dr. Oetkera
  • 500 g cukru
  • 100 ml białego wermutu
  • 10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Konfitura pomarańczowo - marchewkowa
Sposób przygotowania: Pomarańcze umyć. Jedną sparzyć wrzątkiem, otrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, usunąć biały miąższ. Pozostałe obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć cząstki pomarańczy tak, aby nie było białych błonek. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Orzechy nerkowca posiekać. Marchewkę przełożyć do rondla, podlać wodą i podgotować ok. 10 minut. Dodać miąższ i skórkę pomarańczową, orzechy i Żelfix i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier zagotować i gotować 1-2 minuty. Następnie dodać wermut i aromat. Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

Tagi:

marchewka