Sposób przygotowania:
Konfitura pomarańczowo - marchewkowa
Sposób przygotowania: Pomarańcze umyć. Jedną sparzyć wrzątkiem, otrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, usunąć biały miąższ. Pozostałe obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć cząstki pomarańczy tak, aby nie było białych błonek. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Orzechy nerkowca posiekać. Marchewkę przełożyć do rondla, podlać wodą i podgotować ok. 10 minut. Dodać miąższ i skórkę pomarańczową, orzechy i Żelfix i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier zagotować i gotować 1-2 minuty. Następnie dodać wermut i aromat. Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.
msewka
astra
PaniTereska
Astra, pomarańczy już obranych powinno być niecałe pół kilo, tak żeby po dodaniu marchwi i innych składników całość ważyła około 1 kg. Jedna paczka żelfiksu 2:1 przeznaczona jest na 1 kg masy, wtedy całość uzyska pożądany przez nas smak i konsystencję konfitur.
Pozdrawiam i życzę udanych przetworów