agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

konfitura poziomkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

konfitura poziomkowa dobra jest

konfitura poziomkowa

Składniki:

konfitura poziomkowa

 

  • 1 kg poziomek
  • 1 kg cukru
  • Odrobina kwasku cytrynowego
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

konfitura poziomkowa
Poziomki wypłukać, osączyć na sicie. W płaskim rondlu zrobić syrop z kwasku cytrynowego, wody i cukru. Wsypać do niego owoce, doprowadzić do wrzenia, potrzymać 5 minut na ogniu. Potrząsając delikatnie garnkiem. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić w nim owoce na 12 godzin. Po tym czasie znowu zagotować, potrzymać 5 minut na ogniu i zostawić do wystygnięcia. Kolejnego dnia trzymać poziomki na ogniu 15 minut, zdjąć powstałą pianę, gdy owoce staną się szkliste, gorącą konfiturę wkładać do wygotowanych słoików szybko zakręcając