BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Konfitura z rabarbaru i jabłek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taka konfitura z rabarbaru świetnie nadaje się do mięs jako dodatek. Ma lekko kwaśny posmak. Można tez posmarować bułkę czy placka, albo użyć do ciasta. Zamiast żelatyny można dodać np czerwoną galaretkę. Z porcji wychodzi 4-5 małych słoiczków.

Konfitura z rabarbaru i jabłek

Składniki:

Konfitura z rabarbaru i jabłek

 

  • około 1,5 kg rabarbaru
  • 2 duże jabłka
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 żelfix
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Konfitura z rabarbaru i jabłek
Rabarbar myję i dokładnie obieram. Jabłka również obieram i pozbywam się gniazd nasiennych. Wszystko kroję w kostkę. Do garnka na dno wlewam odrobinę wody i wkładam rabarabar z jabłkami. Gotuję na małym odniu często mieszając. Kiedy owoce zmiękną, zdejmuję garnek z ognia i wsypuję żelfix. Dokładnie mieszam. Ponownie wstawim na ogień i dosypuję cukier. Gotuje jeszcze około 3 minut. Przekładam do wyparzonych słoików i mocno zakręcam.