Sposób przygotowania:
Konfitura winogronowa wg Beaty
Winogrona myjemy i obieramy z gałązek. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 godziny aby puściły trochę soku. Gotujemy na średnim ogniu ok 2,5 godz do czasu aż skórki będą miękkie. Mieszamy co jakiś czas. Łyżką wybieramy pestki (dość żmudna praca ale warto się pomęczyć, wybieramy tyle pestek ile się uda, mogą zostać pojedyńcze sztuki). Dodajemy dżemfix i gotujemy razem przez kilka minut. Jeśli konfitura jest mało słodka to dodajemy cukier wg uznania. Słoiki wyparzamy w piekarniku (100stC) przez ok 10 min. Do gorących nakładamy gorącą konfiturą, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoiki wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy na sucho w 100st C przez 15 min. Po ostygnięciu odwracamy słoiki. Konfitura jest genialna do naleśników, ciast lub na kanapki. Smacznego :)