Sposób przygotowania:
Konfitura wschodnia
1.Jabłka i gruszki obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki;
2.Owoce mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i odstawiamy na 12 godzin;
3.Następnie dodajemy przyprawy i smażymy około 2 godzin często mieszając. Jeśli po wskazanym czasie jest jeszcze dużo soku smażymy nadal;
4.Gorącą konfiturę wkładamy w słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
2.Owoce mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i odstawiamy na 12 godzin;
3.Następnie dodajemy przyprawy i smażymy około 2 godzin często mieszając. Jeśli po wskazanym czasie jest jeszcze dużo soku smażymy nadal;
4.Gorącą konfiturę wkładamy w słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.