kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Konfitura z arbuza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proponuję wykorzystać miąższ przy skórce na doskonałą konfiturę...

Konfitura z arbuza

Składniki:

Konfitura z arbuza

 

  • 1 kg obranego z zielonej skórki arbuza (miąższ przy skórce)
  • 70 dag cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • Skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z arbuza
Trzeba cieniutko obrać zielona skórkę arbuza. Pokroić w kostkę i posypać cukrem. Odstawić na około 2 - 3 godziny. W tym czasie arbuz puści sok i cukier ulegnie rozpuszczeniu. Po tym czasie można przystąpić do smażenia na bardzo małym ogniu przez 3 - 4 godziny, lub tak długo, aż kostki arbuza się usmażą i powstanie konfitura. Dosypać cukier waniliowy – dla aromatu. Można tez na początku dodać laskę waniliową ze skórką cytrynową. Gorące konfitury przekładać do słoiczków, zamykać i odwracać do góry dnem.