agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

konfitura z arbuzowej skórki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

konfitura z arbuzowej skórki

konfitura z arbuzowej skórki

Składniki:

konfitura z arbuzowej skórki

 

  • 1 kg łupin arbuza
  • Półtora kg cukru
  • 1/5 litra wody
  • 1 paczka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

konfitura z arbuzowej skórki
Dokładnie oczyścić. Ściąć z łupin zdrewniałą część zieloną, pozostawiając do przetworzenia tą część- tą która znajduje się między jadalną częścią a zdrewniałą. Pokroić w kostkę, włożyć do wrzącej wody i gotować, aż będzie miękka bardzo. Odcedzić. Gdy będzie już odcedzona dobrze powycinać bardzo małe kółeczka i smażyć w syropie przygotowanym z wody i cukru do momentu aż konfitura zgęstnieje i stanie się przezroczysta. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy. Wlewać ciepłą konfiturę do wyparzonych słoików szybko zakręcić