Sposób przygotowania:
Konfitura z brzoskwiń
Do konfitur wybieramy brzoskwinie dojrzałe, które na- stępnie myjemy, osączamy, usuwamy pestki krojąc na połówki, które można pozakłuwać nakłuwaczką, aby zapewnić właściwe przyleganie skórki. Ugotować sy- rop z jednego kilograma cukru i szklanki wody. Po ugotowaniu syropu, usunąć powstały z wierzchu szum. Syrop doprowadzić do zawrzenia i odstawić do osty- gnięcia, po czym ponownie należy konfiturę zagoto- wać i od razu odstawić. W międzyczasie należy kilka- krotnie wstrząsać garnkiem z konfiturą. Ponownie od- stawiona konfitura powinna odstać pod przykryciem do dnia następnego, po czym należy ją raz jeszcze zago- tować, dodać pozostały cukier, doprowadzić do lekkie- go wrzenia i utrzymywać stan małego wrzenia przez 20 minut. Usunąć szumowiny, ostudzić, rozlać do gorą- cych, wygotowanych słoików i umieścić je w ciemnym pomieszczeniu.