pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

konfitura z cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodkawo-kwaskowy smak tej oryginalnej konfitury doskonale współgra z pieczonymi mięsami podawanymi na zimno i wędlinami.

konfitura z cebuli

Składniki:

konfitura z cebuli

 

  • 1 kg białej lub czerwonej cebuli
  • 40 dag cukru
  • sok z dwóch cytryn
  • rodzynki
  • goździki
  • białe wytrawne wino
  • ocet winny
  • sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

konfitura z cebuli
Do kilograma pokrojonej w piórka białej lub czerwonej cebuli dodajemy 40 dag cukru, sok z 2 cytryn i dusimy. Następnie dodajemy rodzynki, goździk, podlewamy białym wytrawnym winem i winnym octem, przyprawiamy solą i jeszcze dusimy, aż płyn wyparuje. Gorącą konfiturę możemy przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.