caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Konfitura z czerwonych borówek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój pomysł na czerwoną borówke

Konfitura z czerwonych borówek

Składniki:

Konfitura z czerwonych borówek

 

  • 1 szklanka przebranych czerwonych borówek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 3-4 dzikie gruszki

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonych borówek
Podane ilości składników można zwiększyć wg. potrzeby. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie owoce zasypać cukrem, dodać wodę i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia całość zagotować i gotować na wolnym ogniu często mieszając tak długo aż kropla konfitury upuszczona na zimny talerzyk skrzepnie (próbę można powtarzać co jakiś czas do skutku). Gotowe konfitury przełożyć do małych słoików i od razu zamknać.