sylwiapisiak

sylwiapisiak

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

konfitura z jabłek sezonowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

słodziuteńki dżem z jabłek pasuje do wielu rzeczy

konfitura z jabłek sezonowych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

konfitura z jabłek sezonowych

 

  • 3 kg jabłek sezonowych
  • 1,5 kg cukru białego
  • 1 kg cukru typu żel fix
  • cynamon
  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

konfitura z jabłek sezonowych
Jabłka myjemy,obieramy cieniutko ze skórki.kroimy a kawałki nie za duże oczywiście. Wkładamy do dużego garnka,zasypujemy cukrem białym, cukrami waniliowymi, cynamonem,odstawiamy na godzinę aż puszczą sok,wtedy nie przypalą się do garnka.Po upływie tego czasu wstawiamy na palnik gazowy i małym ogniu doprowadzamy jabłka do momentu aż zmiękną. Dodajemy żel fix i chwilkę jeszcze gotujemy. Gorące nakładamy do słoików,zakręcamy bardzo dokładnie. Ustawiamy do góry dnem,można wekować,ja nie zawsze to robię i się nie psują :)
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!
konfitura z jabłek sezonowych
a oto przedstawiam jabłuszka które posłużyły mi do zrobienia dżemu
konfitura z jabłek sezonowych
a tutaj pokazuję jak wyglądaja jabłka pokrojone na kawałki