tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Konfitura z malin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na konfiturę z malin.

Konfitura z malin

Składniki:

Konfitura z malin

 

  • 1 kg malin
  • 2 szklanki wody lub soku z malin
  • 1,25 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z malin
Dojrzałe lecz jędrne, czyste i nieuszkodzone owoce przebrać. Cukier rozpuścić w soku z malin lub wodzie. Do gorącego syropu wkładać maliny partiami, a gdy wszystkie się zanurzą naczynie odstawić do przestudzenia i po godzinie znów wolno podgrzać do wrzenia. Przynajmniej 3 krotnie nalezy maliny podgrzewać i studzić. w czasie studzenia starannie zdejmować zbierającą się na powierzchni pianę. Gotową konfiturę nakładać do opakowań i od razu uszczelniać.