Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Konfitura z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonała konfitura z czerwonych mirabelek do wykorzystania do pieczywa, ciasta, deserów, gofrów, omleta itp

Konfitura z mirabelek

Składniki:

Konfitura z mirabelek

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z mirabelek

przygotowanie śliwek

Konfitura z mirabelek
Czerwone mirabelki z wydrylowanymi pestkami

Mirabelki opłukać, oberwać ogonki i wypestkować

powstanie soku

Konfitura z mirabelek
Śliwki pozostawione na kilka godzin wypuszczą sok, a cukier się rozpuści

Śliwki zasypać cukrem, wymieszać i pozostawić na kilka godzin aby cukier się rozpuścił i powstał sok

gotowanie

Konfitura z mirabelek
Śliwki pozostają miękkie ale nie rozgotowane

Zlać syrop , zagotować i zalać mirabelki. Pozostawi ponownie do wystygnięcia. Następnie ponownie zlać syrop i pogotować około pół godziny na wolnym ogniu w garnku bez przykrycia aby trochę wody wyparowało. Do gotującego się syropu dodać śliwki i zagotować.

przygotowanie przetworów

Konfitura z mirabelek
Tak przygotowane konfitury nie trzeba pasteryzować

Gotujące się mirabelki nakładać wraz z syropem do nagrzanych słoików. Słoiki ustawić do góry dnem do czasu wystygnięcia.