Sposób przygotowania:
Różany mazurek z kruchą bezą
Zacznij od przygotowania ciasta.Bardzo zimne masło posiekaj nożem, dodaj żółtka, ekstrakt oraz składniki sypkie, szybko zagnieć. Jeżeli ciasto będzie mało zwięzłe dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody. Schłódź ciasto w lodówce przez godzinę. Gotowe ciasto rozwałkuj,wyłóż nim kwadratową foremkę, nakłuj widelcem i zapiecz w temp 160 stopni przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij ciasto i lekko przestudź. Przygotuj nadzienie. Zblenduj dżem porzeczkowy z konfiturą różaną. Teraz kolej na bezę.Ubij białka na sztywno, dodawaj partiami cukier nie przerywając ubijania.Białka mają być lśniące i sztywne.Na końcu wmieszaj odrobinę różowego barwnika. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj nadzienie,a następnie rozsmaruj masę bezową. Wstaw do piekarnika ,ustaw temperaturę na 90 stopni,najlepiej z termoobiegiem. Zapiekaj mazurek przez około 50-60 min,kontroluj kruchość bezy,możesz zapiekać mazurek przy uchylonych drzwiczkach. Gotowe ciasto podziel na porcje,możesz udekorować świeżymi płatkami róży ale pamiętaj że płatki róż z kwiaciarni nie nadają się do zjadania