BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Konfitura z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Byłam zaskoczona jak dobra może być konfitura z warzyw!

Konfitura z pomidorów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura z pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z pomidorów
Pomidory parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki,kroimy na kawałki. Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka. Gotujemy powoli na małym ogniu, cały czas mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Gdy pomidory zaczną bulgotać ,dodajemy cukier oraz paprykęi smażymy na małym ogniu około 1,5 do 2 godzin. Gdy masa wyparuje do 1/3 objętości, a dżem będzie szklisty, to znaczy, że jest gotowy,  sprawdzamy to wylewając trochę na spodeczek.jeśli szybko gęstnieje mamy pewność, że już możemy zestawić z ognia i przekładać do wyparzonych słoików. Gdy włożymy gorącą konfiturę do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Konfitura z pomidorów
Pomidory i cebulę gotujemy powoli,stale mieszając.
Konfitura z pomidorów
Do pomidorów wciskamy sok z cytryny,dodajemy paprykę.
Konfitura z pomidorów
Gotujemy około 60 minut,cały czas mieszamy.

Tagi:

pomidory