Sposób przygotowania:
Konfitura z rabarbaru i moreli
Morele i rabarbar umyć i osuszyć. Nie obierać.
Morele przekroić na połówki, usunąć pestki i posiekać na drobną kostkę. Rabarbar pokroić na plasterki grubości 1 cm. Dopiero teraz odważyć dokładnie po 1/2 kg moreli i rabarbaru.
Do dużego garnka o grubym dnie wsypać wymieszane owoce. Z kilograma cukru odjąć 2 łyżki i dokładnie wymieszać ze środkiem żelującym żelfixem. Wsypać do garnka z owocami i zamieszać.
Postawić garnek na dużym ogniu i doprowadzić masę w garnku do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli pojawią sie grudki, rozetrzeć je.
Kiedy masa zawrze, dodać resztę cukru. Cały czas mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania. Znacznie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze dokładnie 1 minutę. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.
Mieszać jeszcze od czasu do czasu, żeby konfitura nie przywarła do rozgrzanego dna garnka.
Jeśli na wierzchu konfitury powstanie piana, usunąć ją.
Konfiturę rozlać do ćwierćlitrowych umytych i osuszonych słoików i od razu je zamknąć.
Morele przekroić na połówki, usunąć pestki i posiekać na drobną kostkę. Rabarbar pokroić na plasterki grubości 1 cm. Dopiero teraz odważyć dokładnie po 1/2 kg moreli i rabarbaru.
Do dużego garnka o grubym dnie wsypać wymieszane owoce. Z kilograma cukru odjąć 2 łyżki i dokładnie wymieszać ze środkiem żelującym żelfixem. Wsypać do garnka z owocami i zamieszać.
Postawić garnek na dużym ogniu i doprowadzić masę w garnku do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli pojawią sie grudki, rozetrzeć je.
Kiedy masa zawrze, dodać resztę cukru. Cały czas mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania. Znacznie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze dokładnie 1 minutę. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.
Mieszać jeszcze od czasu do czasu, żeby konfitura nie przywarła do rozgrzanego dna garnka.
Jeśli na wierzchu konfitury powstanie piana, usunąć ją.
Konfiturę rozlać do ćwierćlitrowych umytych i osuszonych słoików i od razu je zamknąć.