Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Konfitury cytrusowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

o świetnym smaku i ładnym zapachu oraz kolorze

Konfitury cytrusowe

Składniki:

Konfitury cytrusowe

 

Sposób przygotowania:

Konfitury cytrusowe
Pomarańcze i grejpfruty sparzyć, osuszyć, obrać, usunąć błonki i pestki, rozdrobnić. Kawałek skórki z pomarańczy drobno pokroić. Do owoców dodać cukier, skórkę z pomarańczy i imbir, całość wymieszać. Dorzucić goździki w węzełku z gazy oraz sparzoną, przekrojoną na pół cytrynę. Owoce zagotować na małym ogniu, smażyć 10 minut. Odrzucić goździki i cytrynę, odstawić do następnego dnia. Konfiturę zagotować, wymieszać. Gorące konfitury przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.