Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Konfitury śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Konfitury są czasochłonne jednak warto dla takich pyszność poświęcić trochę czasu

Konfitury śliwkowe

Składniki:

Konfitury śliwkowe

 

  • 1 kg śliwki,
  • 1,5 kg cukier,
  • 1/4 łyżeczki kwasek cytrynowy,
  • 2 szkl woda

 

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitury śliwkowe
Siwki umyć, wypestkować. Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, włożyć wypestkowane śliwki i gotować kilka minut. Zdjąć szumowiny, dodać kwasek cytrynowy, odłożyć na godzinę. Następnie zagotować. Czynność tę powtarzać 3 -4 razy. Gotowe gorące konfitury włożyć do słoików, zakręcić nakrętki. Wynieść w chłodne miejsce.

Tagi:

śliwki