jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Konfitury z czereśni i porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

konfitury z czereśni i porzeczek czerwonych polecane do bułeczki z masłem

Konfitury z czereśni i porzeczek

Składniki:

Konfitury z czereśni i porzeczek

 

Sposób przygotowania:

Konfitury z czereśni i porzeczek
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przełożyć do rondla. Podgrzewać aż puszczą sok, który należy zlać.

Porzeczki opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć i wycisnąć z nich sok.

Do porzeczkowego soku dodać tyle cukru, ile ważą razem sok porzeczkowy i odsączone czereśnie.

Gotować 5 minut ciągle mieszając i zbierając gromadzącą się pianę.

Do wrzącego syropu przełożyć czereśnie i gotować na małym ogniu, aż staną się szkliste.

Wrzące konfitury włożyć do wyparzonych gorących słoików i dokładnie je zakręcić.