Sposób przygotowania:
Konfitury z czereśni i porzeczek
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przełożyć do rondla. Podgrzewać aż puszczą sok, który należy zlać.
Porzeczki opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć i wycisnąć z nich sok.
Do porzeczkowego soku dodać tyle cukru, ile ważą razem sok porzeczkowy i odsączone czereśnie.
Gotować 5 minut ciągle mieszając i zbierając gromadzącą się pianę.
Do wrzącego syropu przełożyć czereśnie i gotować na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Wrzące konfitury włożyć do wyparzonych gorących słoików i dokładnie je zakręcić.
Porzeczki opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć i wycisnąć z nich sok.
Do porzeczkowego soku dodać tyle cukru, ile ważą razem sok porzeczkowy i odsączone czereśnie.
Gotować 5 minut ciągle mieszając i zbierając gromadzącą się pianę.
Do wrzącego syropu przełożyć czereśnie i gotować na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Wrzące konfitury włożyć do wyparzonych gorących słoików i dokładnie je zakręcić.