aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Koniczynki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 48
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smakowite cieszące oko koniczynki! Polecam do kawy i herbaty każdemu wielbicielowi maku! Rewelacyjne są!

Koniczynki z makiem

Składniki:

Koniczynki z makiem

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • Szczypta amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 15 dag margaryny
  • Mak:
  • 12, 5 dag maku
  • 2 białka
  • Olejek migdałowy do smaku
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 5 dag margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • Wykonanie:
  • Mak:

Sposób przygotowania:

Koniczynki z makiem
Mak:

Mak sparzyć i zmielić. Margarynę roztopić dodać do niej mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać.

Ciasto:

Z maki, amoniaku, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, jaj i margaryny zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego dajemy do troszku maku i zginamy w trzech miejscach tak, aby powstała koniczynka.

Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. Podajemy potrzepane cukrem pudrem.

Wychodzi 48 sztuk.

Tagi:

ciasto mak