Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kopytka z młodą kapusta z kiełbasą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam młodą kapustę, staram się przygotowywać ja na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam podsmażyć ją z kiełbasą i pomidorami, tak by była jeszcze lekko chrupiąca. Podałam z domowymi, tradycyjnymi kopytkami które świetnie pasowały smakowo.

Kopytka z młodą kapusta z kiełbasą i pomidorami

Składniki:

Kopytka z młodą kapusta z kiełbasą i pomidorami

Kopytka:

Zasmażana młoda kapusta:

  • 1 główka młodej, słodkiej kapusty
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 2 cebule
  • 4 duże mięsiste pomidory
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Kopytka z młodą kapusta z kiełbasą i pomidorami
Kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez prasę , mielimy lub dokładnie ugniatamy.

Dodajemy jajko oraz mąkę.

Wyrabiamy gładkie odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.

Stolnice posypujemy mąką pszenną.

Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.

W garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżką oleju , wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.

Zasmażana młoda kapusta:Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na 1 łyżce rozgrzanego masła klarowanego.

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, także kroimy w kostkę,dodajemy na patelnie.

Dusimy do momentu odparowania większości płynu.

Z kapusty odrywamy wierzchnie, twarde liście, szatkujemy.

Kapustę przekładamy do reszty składników na patelni, dodajemy kolejną łyżkę masła.

Danie doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.

Kopytka podajemy z dodatkiem kapusty.

Tagi:

kopytka danie