Sposób przygotowania:
Kopytka z młodą kapusta z kiełbasą i pomidorami
Kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez prasę , mielimy lub dokładnie ugniatamy.
Dodajemy jajko oraz mąkę.
Wyrabiamy gładkie odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.
Stolnice posypujemy mąką pszenną.
Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżką oleju , wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
Zasmażana młoda kapusta:Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na 1 łyżce rozgrzanego masła klarowanego.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, także kroimy w kostkę,dodajemy na patelnie.
Dusimy do momentu odparowania większości płynu.
Z kapusty odrywamy wierzchnie, twarde liście, szatkujemy.
Kapustę przekładamy do reszty składników na patelni, dodajemy kolejną łyżkę masła.
Danie doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Kopytka podajemy z dodatkiem kapusty.
Dodajemy jajko oraz mąkę.
Wyrabiamy gładkie odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.
Stolnice posypujemy mąką pszenną.
Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżką oleju , wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
Zasmażana młoda kapusta:Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na 1 łyżce rozgrzanego masła klarowanego.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, także kroimy w kostkę,dodajemy na patelnie.
Dusimy do momentu odparowania większości płynu.
Z kapusty odrywamy wierzchnie, twarde liście, szatkujemy.
Kapustę przekładamy do reszty składników na patelni, dodajemy kolejną łyżkę masła.
Danie doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Kopytka podajemy z dodatkiem kapusty.