Sposób przygotowania:
Koperkowe placki Eli z gulaszemprzygotowanie gulaszu
Szynkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
przygotowanie gulaszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie gulaszu cd
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć na rumiano.
przygotowanie gulaszu cd
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawę do mięs i razem smażyć aż cebula się zeszkli. Całość podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gulaszu i zagotować.
przygotowanie placków
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
przygotowanie placków cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie placków cd
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie placków cd
Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody ( wodę zachować). Do ziemniaków dodać cebulę, koperek, jajko, mąkę, czosnek granulowany, odstaną skrobię ( zlać wodę ) i doprawić solą i pieprzem.
przygotowanie placków cd
Wszystkie składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć okrągłe placki z obu stron na rumiano.
podawanie
Placki podawać z gulaszem wieprzowym i mizerią z ogórków. Smacznego!