Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem pmidorowo - drobiowym
Obrać i pokroić cebulę w piórka, podsmażyć na oleju do zeszklenia. Mięso dobrze oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę, dołożyć do cebuli. Lekko posolić, posypać pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wymieszać i smażyć aż kurczak sie zrumieni.
Pomidory opłukać i pokroić w grubą kostkę dołożyć do mięsa, dodać czerwonej mielonej papryki oraz bulion warzywny. Dusić do miękkości mięsa. W razie konieczności doprawić do smaku.
Ziemniaki obrać, opłukać zetrzeć na tarce na małych oczkach. Do ziemniaków zetrzeć obraną cebule. Dodać jajko, pieprz sól, przyprawę w płynie oraz mąkę. Dobrze wyrobić masę.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Zdjąć i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawać z gorącym gulaszem posypując startym serem.
Pomidory opłukać i pokroić w grubą kostkę dołożyć do mięsa, dodać czerwonej mielonej papryki oraz bulion warzywny. Dusić do miękkości mięsa. W razie konieczności doprawić do smaku.
Ziemniaki obrać, opłukać zetrzeć na tarce na małych oczkach. Do ziemniaków zetrzeć obraną cebule. Dodać jajko, pieprz sól, przyprawę w płynie oraz mąkę. Dobrze wyrobić masę.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Zdjąć i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawać z gorącym gulaszem posypując startym serem.
gusia1000