Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Koperty z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche ciasteczka z kawałkami jabłek i cynamonem cudownie rozgrzeją w chłodne, wietrzne dni. Idealne na leniwy wieczór z herbatą.

Koperty z jabłkami

Składniki:

Koperty z jabłkami

 

  • 2 kostki masła
  • 6 szklanek mąki
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru
  • 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster)
  • cukier puder
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Koperty z jabłkami
Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w spore kawałki. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć kawałki jabłek, posypać cynamonem i każdy kwadrat złożyć w kopertę. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. Gotowe ciastka posypać obficie cukrem pudrem.