gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Koperty z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciastka koperty z jabłkiem, udekorowane galaretkami.

Koperty z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperty z jabłkami

 

 

  • Dodatki
  • jabłka
  • cukier puder do posypania
  • galaretka pomarańczowa i żółta

Sposób przygotowania:

Koperty z jabłkami
Ciasto - Z podanych składników na ciasto, wyrobić jednolite ciasto, odkładamy na 12 godzin. Przygotowanie jabłek - jabłka obieramy wydrążamy środek, kroimy na plasterki. Gotujemy wodę z cukrem ( 2 szklanki wody + 3 łyżki cukru). Wkładamy pokrojone jabłka chwilę gotujemy by jabłka zmiękły.Wyciągamy odkładamy do osuszenia. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty na każdy kwadrat nakładamy jabłko i zlepiamy boki do środka. Przygotowane koperty układamy na posmarowaną blaszkę - pieczemy 20 minut w temperaturze 200. Upieczone ostudzone ciastka, posypujemy cukrem pudrem , a w dziury wkładamy stężałą pokrojoną w kostkę galaretkę.
Koperty z jabłkami
Gotujemy pokrojone jabłka w syropie - odcedzamy
Koperty z jabłkami
Ciasto rozwałkowujemy kroimy na kwadraty
Koperty z jabłkami
Na każdy kwadrat nakładamy odsączone jabłko
Koperty z jabłkami
Boki ciasta zlepiamy do środka - układamy ciastka na blaszce pieczemy