Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kopiec kreta z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kopiec kreta to pyszny deser dla całej rodziny. Wspaniale wygląda i smakuje. Warto go przygotować. Polecam!

Kopiec kreta z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec kreta z bitą śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżki kakao
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta z bitą śmietaną
Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawaj olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 37x34cm. Piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkoptem wyłóż wnętrze miski, lekko dociskając do brzegu. Ciasto wystające poza miskę odetnij nożem i odłóż. Masa: Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Przestudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj. Masę przełóż do miski wyłożonej biszkoptem, wyrównaj. Wstaw do lodówki na 5 godzin, aby masa stężała. Margarynę zagotuj z wodą, cukrem i kakao. Przestudź. Miskę z ciastem odwróć do góry dnem i wyłóż ciasto na talerz. Przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta. Pozostawione resztki biszkoptu pokrusz i dokładnie posyp nimi całe ciasto.
Kopiec kreta z bitą śmietaną
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawaj olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 37x34cm. Piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Kopiec kreta z bitą śmietaną
Biszkoptem wyłóż wnętrze miski, lekko dociskając do brzegu. Ciasto wystające poza miskę odetnij nożem i odłóż.
Kopiec kreta z bitą śmietaną
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Przestudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj.
Kopiec kreta z bitą śmietaną
Masę przełóż do miski wyłożonej biszkoptem, wyrównaj. Wstaw do lodówki na 5 godzin, aby masa stężała.