dopiod

dopiod

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kopiec kreta 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopiec kreta domowej roboty, można troszkę zmienić dodając inne owoce :)

Kopiec kreta 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopiec kreta 2

 

  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej pół gorzkiej i pół mlecznej)
  • 3 jajka
  • 2 dkg cukru kryształu
  • 150g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 300g śmietany 30%
  • 1,5 torebki śmietan-fixu (1 torebka 9g)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • cytryny (mogą być też truskawki lub wydrylowane wiśnie gotowane z kisielem wiśniowym lub inne owoce)

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta 2
Ubić białka z 1/3 dawki cukru kryształu, w mikserze wymieszać masło z resztą cukru i powoli dodawać żółtka, kakao, posiekaną czekoladę (można ją dodać do ubitej śmietany lub do ciasta, jak kto woli), a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać ubite białka i całą masę włożyć do okrągłej formy. Ciasto należy piec ok. 35min. w temperaturze 180°C. Po wyjęciu zostawić na 1-2 godzinę, alby ciasto wystygło. Następnie wyżłobić w środku ciasta dziurę o głębokości takiej, aby zmieściły się banany przekrojone na pół, a na brzegach ciasta powinno zostało ok. 1,5, 2cm. Ciasto, które zostało należy zostawić! Dodajemy owoce- jeżeli robimy kopiec kreta z bananów, należy je pokropić sokiem z cytryny, a jeżeli z wiśniami w kisielu, należy poczekać, aż kisiel ostygnie. Ubić śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem i włożyć ją na cisto w kształcie kopca kreta. Całość posypać pokruszonym ciastem, które zostało i wstawić na chwilę do lodówki.
Kopiec kreta 2
jak to z torebki