Sposób przygotowania:
Kopiec kreta 2
Ubić białka z 1/3 dawki cukru kryształu, w mikserze wymieszać masło z resztą cukru i powoli dodawać żółtka, kakao, posiekaną czekoladę (można ją dodać do ubitej śmietany lub do ciasta, jak kto woli), a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać ubite białka i całą masę włożyć do okrągłej formy. Ciasto należy piec ok. 35min. w temperaturze 180°C. Po wyjęciu zostawić na 1-2 godzinę, alby ciasto wystygło. Następnie wyżłobić w środku ciasta dziurę o głębokości takiej, aby zmieściły się banany przekrojone na pół, a na brzegach ciasta powinno zostało ok. 1,5, 2cm. Ciasto, które zostało należy zostawić! Dodajemy owoce- jeżeli robimy kopiec kreta z bananów, należy je pokropić sokiem z cytryny, a jeżeli z wiśniami w kisielu, należy poczekać, aż kisiel ostygnie. Ubić śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem i włożyć ją na cisto w kształcie kopca kreta. Całość posypać pokruszonym ciastem, które zostało i wstawić na chwilę do lodówki.