zytax

zytax

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kopiec szpinakowy z serem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest lekkie i delikatne a niesamowite połączenie smaków i kolorów jest ucztą dla zmysłów.

Kopiec szpinakowy z serem i żurawiną

Składniki:

Kopiec szpinakowy z serem i żurawiną

 

  • Szpinakowy biszkopt:
  • 60 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 6 jaj

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopiec szpinakowy z serem i żurawiną
Szpinak rozmrozić, gotować do czasu, aż wyparuje płyn. Wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku. Ubitą masę delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Upiec jak biszkopt – około 30 min. w temp. 180 st. C. Wystudzić. Ser utrzeć z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym, dodać orzechy i żurawinę.Ciasto przekroić, posmarować dżemem, wyłożyć 2/3 masy serowej, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą część masy serowej, posypać orzechami i żurawiną.