Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kopiec z rolady biszkoptowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo efektowne i smaczne ciasto. Chociaż wymaga dość dużo pracy i czasu to warto go przygotować. Smacznego.

Kopiec z rolady biszkoptowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopiec z rolady biszkoptowej

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pozostałe składniki:
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 galaretki wiśniowej
  • 1/2 szkl śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Kopiec z rolady biszkoptowej
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Jabłka obrać, pokroić, wsypać do rondla, wlać 1 łyżkę wody, rozgotować. Wsypać cukier i galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Połowę masy jabłkowej wyłożyć na upieczony biszkopt, rozsmarować, na jednym dłuższym brzegu ułożyć dżem i zwinąć ciasto w rulon, włożyć do lodówki, oziębić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną wiśniową galaretkę i otartą skórkę z pomarańczy. Roladę pokroić na krążki, wyłożyć dno i brzegi miski, napełnić musem jabłkowym, wyłożyć bitą śmietanę z galaretką, przykryć krążkami rolady, włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyłożyć na talerz, ozdobić.
Kopiec z rolady biszkoptowej
Ciasto należy pokroić po całkowitym stężeniu