mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluseczki te najlepiej smakują odsmażane na masełku, mocno przyrumienione:)

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynke lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Oba rodzaje mąki przesiać razem. Do środka ziemnaczanego kopca wbić jaja, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używając do tego dużego noża. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyrobić jednolite ciasto. Formować wałki i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotować natychmiast w osolonej wodzie. Polać masłem.

Tagi:

kluski kopytka